Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Získané poznatky jsou cenný dar a ne cosi povinného, co Ti má zkazit dobrou náladu. (Albert Einstein)

Ve středu 22. 6. 2022 se žáci 3. A, 5. A a 5. B vydali na návštěvu každoročně pořádané interaktivní výstavy s názvem „Dobrodružství s technikou“ na Výstavišti v Českých Budějovicích. A zřejmě proto, že se ne nadarmo zpívá, že „ K Budějicům cesta, ale že je úzká…“ a dozajista i s přispěním kvalitních snídaní v bříškám žáků, pro jistotu podpořených nějakou tou další „laskominou“ na cestu, se ukázala již samotná cesta autobusem jako jedno velké dobrodružství. Stavělo se každou chvíli.  Učitelé se nestačili divit a řidič autobusu musel mít chvílemi kolem hlavy svatozář.

Když jsme konečně dorazili k branám budějovického výstaviště, čekalo nás dobrodružství druhé, ale tentokrát na rozdíl od prvního očekávané. V pavilonu T1 nás uvítalo množství robotů, robotických stavebnic, 3D tiskáren, prvků virtuální reality a soutěží, co stanoviště, to něco jiného, ale vždy zajímavého.

Někteří z nás se naučili pracovat s jehlou, kluci se šroubovákem a pájecí stanicí, vyrobili jsme si popisek na gravírovačce, pohladili hada, podojili kravku (dá rozum že s umělým vemenem), zahráli si kompresorový kulečník, posbírali suvenýry, ušili polštářky a na dálku ovládali robota z filmu „Číslo 5 žije“, postaveného z dílu Lego Mindstorms. Blokové programování, letadélka, mašinky. A bylo toho ještě minimálně třikrát více. Prostě toho bylo tolik k vidění a zkoušení, že nám na to nestačily ani ty vymezené dvě a půl hodiny a museli jsme pádit zpět do autobusu.

Ptáte-li se, jak to dopadlo s cestou domů, vězte, že jsme stavěli již jen jednou, tentokrát se ovšem naše potřeby z původních vyměšovacích rozšířily i na pohybové aktivity – jeden z žáků projevil potřebu si na místě vynucené zastávky jít dokonce zacvičit. Asi dle hesla: „Ve zdravém těle zdravý duch“. Sice je pohyb zdravý, ale s ohledem na zpoždění jsme tentokrát museli zasáhnout a zmařit jeho zcela zajisté dobře míněný úmysl.

I přes útrapy na cestě jsme nakonec mohli po návratu ke škole s nadšením konstatovat, že se nám výstava zaměřená na průmysl 4.0 s prvky robotizace a automatizace moc líbila a určitě nebude od věci si jí za rok zopakovat. Celá akce, jakož i samotná výstava, byla konána pod záštitou Jihočeské hospodářské komory (JHK) a jako taková byla, včetně dopravy, zcela zdarma. Moc děkujeme JHK a budeme se těšit na spolupráci i v dalším školním roce.

                                           Nadšení robotici z 3.A, 5.A a 5.B a učitelé Mgr. Václav Michalec, Mgr. Marie Kortanová a Mgr. Jan Hrubec.

                   

 Více fotografií naleznete zde: Fotogalerie – Dobrodružství s technikou

Copyright © 2024 2. ZŠ J.A.Komenského Milevsko Rights Reserved.