Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Získané poznatky jsou cenný dar a ne cosi povinného, co Ti má zkazit dobrou náladu. (Albert Einstein)

Ve čtvrtek 21. dubna 2022 se žáci pátých tříd zúčastnili exkurze Planetária v Českých Budějovicích spojené s programem v přírodovědném muzeu Semenec u Týna nad Vltavou.

Od školy jsme autobusem odjížděli krátce po osmé hodině ranní a cestou na jih sledovali ubíhající jarní krajinu spolu s ubývající oblačností na obloze. České Budějovice nás přivítaly již zcela jasnou oblohou a tak nám před návštěvou Planetária přišly vhod z domova připravené svačiny, při nichž jsme z laviček pozorovali kachny a racky nad Malší.

V Planetáriu jsme se pak seznámili se souhvězdími a jejich pohybem po noční obloze, vznikem Měsíce a dalšími objekty naší Sluneční soustavy. Nezapomnělo se ani na pohyb satelitů a mezinárodní vesmírné stanice ISS kolem naší Země, prozatím jediné známé planety s prokázaným životem. Závěrem došlo i na zodpovězení mnoha dotazů zvídavých žáků a nezbytný nákup suvenýrů.

V Planetáriu se nám moc líbilo a již jsme se těšili na druhou část, tentokrát v přírodovědném muzeu Semenec. Zde byl pro nás připraven program s názvem Tajemství podzemního světa. Ve skupinách jsme zkoumali složení vzorků půdy v různých místech areálu. Seznámili jsme se s významem a zastoupením jednotlivých živých i neživých složek v půdě. Také jsme hledali a pozorovali drobné živočichy, kteří v půdě žijí. Pod zvětšovacími skly jsme pak zkoumali námi objevené ploštice, žížaly, svinule, stonožky, pavouky, slepýše a další živočichy.

Po návratu zpět ke škole jsme se po 16. hodině odpolední rozcházeli do svých domovů s pocity příjemně prožitého dne a nabití mnoha znalostmi a zážitky.

Naše poděkování patří především MAS Střední Povltaví z.s., pod jejíž patronací se celá akce uskutečnila. Děkujeme.

 

                                                                                              Třídní vyučující Dana Kotrbová a Václav Michalec

                 

 

Více fotografií naleznete zde: Fotogalerie - Exkurze 5.tříd - Planetárium, Semenec

Copyright © 2024 2. ZŠ J.A.Komenského Milevsko Rights Reserved.